Vzdělávání na Podbořansku a Žatecku

Informační portál projektů MAP Podbořansko-Žatecko

Aktuality

Projekt

Výstupy projektu

Aktuality: Aktuality projektu

Zápis z Exkurze - Vzdělávací edukační program “Odkaz Keltů” 28.5.2024

11.6.2024:
Dne 28. května se v ranních hodinách žáci 6.A a 6.B ZŠ Žatec, nám 28.října společně se svým učitelským doprovodem vypravili autobusem na exkurzi do Archeoskanzenu Březno u Loun. Cesta byla plná očekávání a nadšení mladých badatelů.

 

Po příjezdu do skanzenu byl pro žáky připraven vzdělávací edukační program s názvem "Odkaz Keltů”. 

 

Program exkurze:

Exkurze byla rozdělena do dvou částí. První část probíhala ve skanzenu, ale kvůli nepříznivému počasí byla druhá část přesunuta do prostor lounského muzea.

V Archeoskanzenu v Březně u Loun si žáci prohlédli ukázky obydlí a předmětů denní potřeby pravěkých lidí, jako jsou řemeslné a zemědělské nástroje, šperky, nádoby a zbraně. Průvodci se zaměřili na život Keltů a žáci se aktivně zapojili do praktických činností, jako je rozdělávání ohně, výroba šperků z měděných drátků a kůže či mletí mouky v kamenných mlýncích. Někteří žáci překvapili svými znalostmi a aktivitou a vyrobené předměty si mohli odnést jako suvenýry.

V oblastním muzeu v Lounech se žáci účastnili únikové hry k výstavě fotografií lounského turisty a fotografa Karla Goszlera z přelomu 19. a 20. století. Pomocí kódů a indicií z výstavy odemkli stroj času, ve kterém na ně čekalo překvapení. Mohli si obléknout dobové oblečení a doplňky, ve kterých se vyfotili. Úniková hra zahrnovala také matematicko-logické úlohy, které žáci museli vyřešit, aby postoupili dále a nakonec úspěšně dokončili hru.

Hodnocení exkurze:

Exkurze byla velmi přínosná a žáci si osvojili mnoho nových znalostí a dovedností. Výuka v terénu byla neobvyklým zpestřením klasické výuky, což žáky velmi zaujalo a motivovalo k dalšímu historickému bádání. Navíc zapojení matematicko-logických úloh v únikové hře pomohlo rozvíjet jejich logické myšlení a schopnost řešení problémů.

Přílohy :

Galerie :

Článek vyšel : 11.6.2024, počet zobrazení : 57 (57 tento měsíc)